Skip to main content
Domovská stránka » Podnikanie » NOVÉ TRENDY A INOVÁCIE V LOGISTIKE A SUPPLY CHAIN
ADVERTORIAL

V súčasnom priemyselnom prostredí je digitálna transformácia kľúčovým pilierom pre zachovanie konkurencieschopnosti a úspechu. V oblasti logistiky a dodávateľských reťazcov je táto potreba evidentná, keďže technologické inovácie ako internet vecí (IoT), umelá inteligencie (AI) a blockchain poháňajú rast.

Zora Mária Frešová

Digital Policy Officer AmCham Slovakia,
študentka na fakulte Managementu UK

Priemysel 4.0 označuje štvrtú priemyselnú revolúciu. Využíva digitálne technológie na automatizáciu, vysokú úroveň interakcie a správu výrobných procesov. Prináša decentralizované riadenie v reálnom čase a integruje technológie ako IoT a AI do procesov, čo vedie k vytvoreniu inteligentných tovární, kde zariadenia komunikujú bez ľudskej interakcie.

Podľa IBM bol výrobný priemysel tretí rok po sebe najčastejším cieľom kybernetických útokov globálne.

Do roku 2030 sa očakáva viac ako 200 miliónov zariadení IoT vo výrobe celosvetovo, čo z IoT robí nový trend. IoT je sieť pripojených zariadení, ktoré zbierajú a vymieňajú údaje s decentralizovaným riadením v reálnom čase. Tieto zariadenia môžu byť senzory, čipy, alebo akýkoľvek iný objekt s pripojením na internet. IoT umožňuje sledovanie zásob, optimalizáciu trás prepravy a detekciu problémov v reťazci, čo prispieva k efektivite a zníženiu nákladov.

V rámci rastúcej integrácie digitálnych technológií sa využíva aj blockchain. Blockchain je distribuovaná databáza, ktorá uchováva záznamy transakcií v blokoch, ktoré sú vzájomne prepojené a chránené kryptografiou. V priemysle môže slúžiť na sledovanie a zaznamenávanie pohybu materiálu a výrobkov v dodávateľskom reťazci, čím sa zvyšuje transparentnosť a dôvera. Taktiež môže pomôcť s autentifikáciou produktov, bojom proti falšovaniu a zlepšením bezpečnosti.

blockchain
Zdroj: Adobe Stock

Podľa IBM bol výrobný priemysel tretí rok po sebe najčastejším cieľom kybernetických útokov globálne. Útočníci často využívajú kompromitované prihlasovacie údaje, no každé nové pripojené zariadenie IoT predstavuje potenciálny vstupný bod pre kybernetické hrozby.

Na riešenie týchto výziev mnohé spoločnosti začali využívať AI. Tá umožňuje spracovávať obrovské množstvo údajov a reagovať okamžite, čím zlepšuje detekciu a reakčný čas na hrozby, automatizuje rutinné bezpečnostné úlohy a ľahko sa škáluje. Avšak AI v kybernetickej bezpečnosti prináša aj riziká, nakoľko útočníci môžu využívať rovnaké výhody AI na vytváranie sofistikovanejších útokov, ktoré otestujú omnoho rýchlešie ako predtým.

Zabezpečenie týchto pokročilých systémov zostáva kľúčovým prvkom úspechu. IoT môže síce pripojiť tieto technologické riešenia, ale správna kybernetická bezpečnosť je tou silou, ktorá ich udrží spoľahlivými a bezpečnými.

Next article